Aktualności
Podlaski Festiwal Nauki
16.05.2023 r.Zabawa, nauka, pokazy i warsztaty – kolorowe, uczelniano patio przyciągnęło tłumy. Suwalska odsłona Podlaskiego Festiwalu Nauki i Sztuki za nami! Promocja ANALIZY ŻYWNOŚCI I ZYWIENIA CZŁOWIEKA!
Na przedszkolaków, dzieci ze szkół podstawowych i średnich czekały wyjątkowe strefy przygotowane przez studentów i wykładowców PUZ:
- Ratuj życie, czyli pokaz i kurs pierwszej pomocy
- Zdrowie i piękno – pokazy zabiegów kosmetycznych, masażu i „tatuażu”
- Technologia 3D – skanowanie i drukowanie 3D
- Zostań inżynierem, czyli mechatronika i budownictwo w praktyce, stanowisko przygotowane przez studentów budownictwa i nowopowstałe „Inżynierskie Koło Naukowe”
- Bądź bezpieczny i odkryj miejsce zbrodni, czyli swoiste centrum kryminalistyczne – pokaz sprzętu, pokaz zbierania śladów z miejsca przestępstwa
- Ekonomia – jak być bogatym? Konkursy wiedzy ekonomicznej przygotowane przez studentów i wykładowców Wydziału Humanistyczno-Ekonomicznego
- Lego – nauka programowania oraz kolorowy zawrót głowy, programowanie z użyciem klocków lego oraz wyjątkowe animacje przegotowane przez studentów pedagogiki
- Kolorowy i tajemniczy świat chemii, Pokazy i eksperymenty chemiczne, przygotowane przez wykładowców i studentów Wydziału Politechnicznego oraz pracowników Centrum Transferu Technologii.
- Ekonomia – jak być bogatym? Konkursy wiedzy ekonomicznej przygotowane przez studentów i wykładowców Wydziału Humanistyczno-Ekonomicznego
oraz
STRFA ANALIZY ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA CZŁOWIEKA
To strefa promocyjna nowego kierunku, który od czerwca znajdzie się w ofercie PUZ w Suwałkach. Strefę niezwykle urozmaicili uczniowie ZESPOŁU SZKÓŁ NR 4 I ZESPOŁU SZKÓŁ CENTRUM KSZTAŁCENIA ROLNICZEGO W SUWAŁKACH.
Na młodzież czekały również laboratoria, analiza składu ciała (dr Barbara Kiełczewska) oraz wykłady w auli Uczelni:
- Nowe technologie w produkcji mleka”- inż. Karol Kłoczko, przedsiębiorca branży rolniczej, absolwent kierunku rolnictwo PUZ w Suwałkach
- Rola technologa w procesie wdrażania nowych produktów w przemyśle mięsnym - dr inż. Kamil Szaciło, technolog żywności
- Wpływ sposobu żywienia człowieka na jego stan odżywienia - dr Barbara Kiełczewska, dietetyk
Podlaskie uczelnie już po raz dziewiętnasty zapraszają do udziału spotkaniach, warsztatach, wykładach czy pokazach. To największa, cykliczna impreza w Polsce północno-wschodniej, popularyzująca naukę i sztukę w sposób bardzo przystępny. Skierowana nie tylko do uczniów i studentów, ale też do przedszkolaków i osób starszych. Nie liczył się ani wiek, ani płeć, ani wykształcenie uczestnika. Liczy się CIEKAWOŚĆ! Celem Festiwalu jest bowiem upowszechnianie tematyki i osiągnięć naukowych na regionalnych uczelniach wyższych. Chcemy zwrócić uwagę na wartość i przydatność nauki oraz przybliżyć je w jak najbardziej zrozumiałej, atrakcyjnej formie, pozwalającej na rozwinięcie ciekawości świata i radości z jego poznawania. Otwarta formuła oraz różnorodność imprez festiwalowych pozwala uczestnikom poszerzyć wiedzę z zakresu nauk ścisłych, technicznych, medycznych, przyrodniczych oraz humanistycznych i społecznych.
Ogromne podziękowania za organizację suwalskiej edycji należą się szczególnie studentom i wykładowcom: pedagogiki (II rok), ratownictwa medycznego, kosmetologii, zarządzania i inżynierii produkcji, bezpieczeństwa wewnętrznego i ekonomii.