Aktualności
Tajniki technologii gastronomicznej
16.04.2025 r.Tatar, krewetki, a może deser? Studenci kierunku analiza żywności i żywienie człowieka rozpoczęli już pierwsze zajęcia, podczas których technologię gastronomiczną ćwiczyli w praktyce. To nie tylko okazja do sprawdzenia się w kuchni, ale przede wszystkim element kształcenia specjalistycznego, które łączy teorię z praktyką.
Zajęcia odbywają się w ramach przedmiotu technologia gastronomiczna, jednego z pierwszych przedmiotów specjalnościowych w obrębie wybranej ścieżki - gastronomia i sztuka kulinarna. Podczas laboratoriów studenci uczą się naukowych podstaw procesów fizycznych, chemicznych i biologicznych, jakie zachodzą podczas obróbki żywności. Zdobywają także praktyczne umiejętności w zakresie tradycyjnych i nowoczesnych technik gotowania, przygotowywania i przechowywania produktów spożywczych.
Technologia gastronomiczna łączy wiedzę teoretyczną z praktycznym podejściem do kuchni. Jej celem jest nie tylko poprawa jakości przygotowywanych potraw i bezpieczeństwa w kuchni, ale też rozwijanie innowacyjnych rozwiązań w sztuce kulinarnej. To solidna podstawa dla przyszłych specjalistów, którzy chcą profesjonalnie zajmować się żywnością i jej przygotowaniem.